top of page

Rómska menšina na Slovensku


Rómovia sú jednou z najväčších menšín na Slovensku i v celej Európe. Zároveň sú aj jednou z najviac marginalizovaných, diskriminovaných a sociálne slabších.

Medzinárodná organizácia práce definuje dnešný stav rómskeho etnika na Slovensku takto:

"Na Slovensku je v súčasnosti prítomná silná anti-rómska rétorika v politike a anti-rómske nálady v spoločnosti. Diskriminácia Rómov sa prejavuje v zdravotníctve, vzdelávaní, bývaní i verejných službách. Od roku 2007 sa občianski aktivisti snažia bojovať proti núteným vysťahovaniam rómskych osád, ktoré často sprevádzajú strety, násilie a porušovanie ľudských práv.

Napriek ústavne zaručeným právam menšín na vzdelávanie v ich jazyku, Rómovia dnes nemajú žiadne školy s vyučovacím jazykom rómskym. Rómske deti sú naďalej zámerne segregované do špeciálnych škôl, aj keď ich mentálny vývoj tomu nezodpovedá. Nezamestnanosť Rómov je extrémna – v niektorých oblastiach až 95 percent."

Zhoduje sa táto definícia ILO s oficiálnou pozíciou slovenských úradov, vlády a koniec koncov aj spoločnosti voči Rómom na Slovensku?

Alebo sa skôr objavujú negatívne, rasistické a nelichotivé obrázky Rómov - či už v každodennom živote, spoločenskej diskusii alebo v médiách?

Existuje na Slovensku všeobecné presvedčenie, že Rómovia majú ako menšina svoje práva, ktoré sú často porušované?

Porovnaj rómsku menšinu s inými menšinami, ktoré poznáš.

Dajú sa nájsť podobnosti aj s africkou menšinou Maasaiov, o ktorých ste čítali v tejto kapitole?

bottom of page